filozófiánk

Biztonság és Szeretet

A gyerekek legalapvetőbb igénye, hogy testi-lelki biztonságban és szeretetben érezzék magukat. Egy boldog gyerek önbizalommal és kíváncsisággal fedezi fel környezetét. Az óvodai személyzet kiválasztásakor elsődleges szempont a gyerekekhez való pozitív, motivált, érdeklődő és kedves hozzáállás, a személyes példamutatás és türelem. A Kincs-Ő Magánovinkban mindannyian tudjuk és folyamatosan észben tartjuk, hogy az ember személyiségfejlődése szempontjából az óvodai évek meghatározó fontosságúak. Mindaz, amit a gyerekeknek mondunk, amilyen példát mutatunk, és ahogy következetesen nevelgetjük őket nyomot hagy bennük. Arra törekszünk, hogy az általunk hagyott nyom építő legyen és szolgálja a gyerekek fejlődését. Célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek szorongásmentesen, boldogan járjanak óvodába miközben sokat tanulnak okosodnak is.

emberi értékek átadása

A Kincs-Ő Hagyományőrző Magánóvodánkban arra törekszünk, hogy a gyerekeknek folyamatos pozitív példával járjunk elől egymás tisztelete, megbecsülése, a problémamegoldás és a jómodor terén. Pozitív megerősítéssel bátorítjuk a kívánt viselkedésformákat, a nem elfogadható viselkedést pedig szép szóval, türelemmel, de kellő határozottsággal és következetességgel kezeljük. Célunk,hogy a gyermekek mindennapjaikban megtanulják egymást tisztelni és emberségesen bánjanak embertársaikkal.

Hagyományaink őrzése

Hagyományőrző Nevelési Programunk átfogja a teljes óvodáskor nevelő fejlesztő munkáját, a Országos Nevelési Óvodai Alapprogramban  meghatározott pedagógiai alapelvek szerint. A helyi programunk sajátossága, hogy a nevelést a néphagyomány-ápolás érzelmekre ható eszközrendszerével gazdagítja, hat a gyerekre, alakítja a családok szemlélet módját. Közös családi programok illetve a zárt ovis csoport keretein belül lehetőség nyílik hagyománaink ápolására. Ízelítőül például Szüreti mulatságunk alkalmával mustot készítünk melyet meg is isznak a gyerekek, vagy épp húsvétkor tojást fújnak majd hagymahéjjal színezik, vagy épp írókával dekorálják. Többször nyílik alkalmuk népi hangszerekkel találkozni, kipróbálni őket, illetve a népzene hallgatása, csujogatások tanulása a mindennapjaik részévé válik a gyerekeknek.

Bizalom és önbecsülés

A Kincs-ő Hagyományőrző Magánóvodánkban egészséges mértékben tápláljuk a gyerekek önbecsülését. Ovis időszakuk alatt elsajátítanak életkori sajátosságoknak megfelelő kompetenciákat, mint például az önállóság, hiszen ez is fontos ahhoz,hogy egy gyermek bízzon önmagában, érezze, hogy képessé válik bizonyos dolgok megtételére. A pozitív önképből fakadó önbizalom szolgáltatja az alapot ahhoz, hogy a gyermek bizalommal tekintsen a világra. A bizalom elősegíti a közösséghez való kötődést, emeli az együttműködés hatásfokát, javítja az gyermek komfortérzetét a közösségi szituációkban. Ovinkban az évek során több olyan programot is szervezünk, melyekben a szülőkkel kötetlen programok formájában az ovis csoportok és  családjaik igazi közösségekké tudnak kovácsolódni.

Támogató közösség

Különböző programokkal szervezésével lehetőséget kínálunk ahhoz, hogy a hozzánk járó gyerekek családjai megismerjék egymást, szorosabb-lazább kapcsolatok kötődjenek melyből kiépül egy egymást támogató közösség. Igyekszünk a családoknak a közös érdeklődési körök mentén programokat szervezni. Hiszünk abban, hogy a gyerekek személyiségfejlődése szempontjából is fontos, hogy az óvoda falain kívül is érezzék, hogy családjukkal együtt egy közösséghez tartoznak.

Környezettudatosság

Ovisainkkal sok időt töltünk kint a kertben, ahol közelebbi kapcsolatba kerülhetnek az őket körülvevő természettel. Emellett ültethetnek az ovónénikkel, locsolhatnak, csigaházakat gyüjthetnek madárcsicsergést hallgathatnak, cseresznyézhetnek a kertben lévő cseresznyefáról, fából, gallyakból építkezhetnek, piknikezhetnek. Tavasztól ősz végéig a tízórai gyümölcsöt a kerti pajtában fogyasztják el minden nap ovisaink. Mindemellett környezettudatosságra neveljük őket  a különböző energia források tekintetében is, és szelektíven gyűjtjük a szemetet amelyből egy részt a gyerekek az ovónőkkel együtt a közeli szelektív hulladékgyüjtőbe visznek sétáik alkalmával.

Egészséges életmód

Napi négyszeri étkezést biztosítunk a gyerekek részére (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna), melyek egészséges alapanyagokból és magas tápanyagtartalommal készülnek. Minden nap kapnak a gyerekek gyümölcsöt, amit szezonális fajtákból válogatunk. Kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekek folyadék pótlására.

Friss levegő minden nap

Természetesen fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen friss levegőn játszanak a gyerekek, melyet igyekszünk – az időjárástól függően – biztosítani számukra minden nap.