beszoktatás

beszoktatás menete

Folyamatosság és fokozatosság

Nagyon fontos feltételei a beszoktatásnak, hiszen a gyermeknek idő kell amíg kialakul a bizalma gondozónője felé. Éppen ezért a Kincs-Ő-ben lépésről lépésre nagy figyelemmel, megértéssel viszonyulunk a kisgyermekhez.

beszoktatás

A gyerekek döntő többségénél egy – két hetet vesz igénybe. Természetesen minden gyermek más és ezt mi maximálisan figyelembe vesszük, ugyanakkor nagy általánosságban elmondható, hogy a beszoktatás a következőképpen zajlik nálunk:

Kincs-Ő inda

A Kincs-Ő Családi Bölcsődében mindent megteszünk annak érdekében, hogy a beszoktatás/befogadás gördülékenyen történjen:

elfogadó magatartás

Annak érdekében, hogy az újonnan érkező gyermek iránt pozitív, elfogadó magatartást tanúsítson a csoport, bizalomban részesítse, a már bölcsis gyermekeinket felkészítjük az új gyermek érkezésére és fogadására. Mesélünk róla, emlegetjük őt.

partnerkapcsolat

A beszoktatás során (és a későbbiekben is) partnerként tekintünk a szülőre. A szülői jelenlét biztonságot ad a kisgyermeknek, ezáltal megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást.

tapasztalatszerzés

A Kincs-Ő-ben arra biztatjuk a szülőket, hogy előzetesen gyűjtsenek tapasztalatot a bölcsődéről, annak alapelveiről, szemléletéről, ismerkedjenek meg a személyzettel. Bátran adjanak hangot elvárásaiknak és félelmeiknek, győződjenek meg arról, hogy minőségi, szakképzett ellátásban és gondozásban részesül a gyermekük. A bölcsőde ebben mindenkor partnere a szülőknek. Ha a szülő személyesen bízik az intézményben, gyermeke felé hitelesen tudja közvetíteni, hogy érdekes és jó dolog a bölcsiben a kortársak közt eltölteni az időt.

gyöngéd elválás

Törekszünk rá, hogy a szülőkben leépítsünk mindenféle lelkiismeret-furdalást a gyermek bölcsődébe adásával kapcsolatban.
Igyekszünk, hogy a bölcsőde fizikai környezete is segítse a kisgyermeket az otthonhoz hasonló biztonságérzet kialakulásában. Egy-egy ismerős, otthoni tárgy, a kedvenc játék, alvókendő, egy fotó a szülőkről, vagy kispárna sokban segítik az elválást a megszokott környezettől, segítségükkel könnyebben „belakja” a gyermek a teret. A gyermek szeretett meséje, zenéje szintén otthoni hangulatot teremthet.

Email: dzsemborikft@gmail.com

3530 Miskolc, Meggyesalja utca 32.